Verwijzing

Direct naar Fysiotherapie of Manuele Therapie, kan dat zomaar?

Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF).Sinds 1 januari 2006 heeft u geen verwijsbrief meer nodig voor fysiotherapie of manuele therapie. Uiteraard, u kunt nog altijd eerst een afspraak maken bij de huisarts. Maar het hoeft in principe niet meer. Natuurlijk kunt u bij de fysio- manueeltherapeut ook terecht als u wel een verwijsbrief heeft van uw huisarts, het verzoek aan u is dan wel dat u deze verwijsbrief meebrengt bij uw eerste afspraak.

 

Zonder verwijsbrief naar de fysiotherapeut heeft zo zijn voordelen. Zo komt u 'direct' bij de specialist in beweging terecht. Zodat u weer 'direct' kunt beginnen met werken aan uw herstel. De huisarts blijft echter wel de centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. De huisarts wordt bij aanvang en bij beëindiging van de behandelperiode geïnformeerd. Tevens is er overleg indien tussentijds geëvalueerd dient te worden. Bijvoorbeeld indien de resultaten niet conform het verwachtingpatroon zijn behorende bij het eerder opgestelde behandelplan.

 

Als u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan, dan voert deze eerst een zogenaamde 'screening' uit. Dit betekent dat hij eerst vaststelt of u bij de fysio- manueeltherapeut aan het juiste adres bent. Zo niet, dan kan hij u bijvoorbeeld doorsturen naar de huisarts. De screening bestaat uit een gesprek waarin uw klachten worden geïnventariseerd en er worden enige vragen gesteld die een aanwijzing kunnen zijn voor onderliggende problematieken. Na het vraaggesprek volgt aansluitend, indien uw klachten een indicatie zijn voor fysio- manuele therapie, de intake en het onderzoek.

 

Wanneer u na de screening behandeld kan worden door de fysio- manueeltherapeut dan kan er in overleg met u worden gestart. En dat is wel zo prettig. Immers, hoe sneller u behandeld kunt worden, hoe sneller u herstelt en van uw pijn af bent.


www.fysiotherapie.orthovisio.nl/verwijzing-nodig/