VESDO 2 in zinderende bekerfinale langs United

17 mei 2013

17 mei 2013 kan de geschiedenisboeken in als de avond waarop Vesdo 2 haar seizoen afsloot met een bekerwinst.

De avond na de geweldige finale van de Premier League Darts waarin Van Gerwen Phil Taylor uiteindelijk met 10-8 versloeg, wist Vesdo wat haar te doen stond. Eigenlijk was de ploeg al uitgeschakeld in het bekertoernooi, maar aangezien er maar drie halve finalisten waren besloot de SZVV Vesdo weer toe te laten in het bekertoernooi. Wonderbaarlijk genoeg stond de ploeg in de finale tegenover het team dat in de kwartfinale met – enigszins vertekent – 5-3 won van de ploeg uit Schagerbrug in de laatste minuten. Uiteindelijk mocht Vesdo dus alsnog de halve finale spelen, waarin knap kampioen Sparta werd verslagen na penalty’s. Een leuk feitje daarbij is dat onze Zandemmer Roy Scheerhoorn de beslissende binnenschoot.

Vesdo wist dus dat het geen gemakkelijke avond zou worden tegen een ploeg die altijd extra gemotiveerd lijkt wanneer ze tegen Vesdo aantreden. Daarbij kwam nog eens dat er een mannetje of 50/60 op de tribune zat, waarvan zeker 80% United fan was. Voor het eerst dit seizoen was Vesdo compleet, zodat er met 8 man gestreden kon worden in de finale. 3 wissels bleken ook zeker nodig te zijn, waar men in de kwartfinale had geleerd dat United met een grote hoeveelheid wissels aankomt om de hele wedstrijd volop druk te zetten. Ditmaal hadden ze 4 wissels.

Onder leiding van scheidsrechter Jan ving de wedstrijd aan in de Spartahal en vanaf het eerste fluitsignaal hing er een spanning in de zaal die alleen bij finales bekend is. Vesdo liet zich niet gek maken door de United supporters en liet zich terugzakken op de eigen helft, rond het eigen keepersgebied, zoals men al het gehele seizoen doet om in de counter levensgevaarlijk uit te breken. Dat de club uit Schagerbrug een ijzersterke verdediging heeft bleek maar weer, United kwam niet verder dan een paar schoten naast de goal van Jeffrey. Vrije trappen belandde in de muur of tegen de knieën van de goalie. In de aanval had Vesdo meer moeite, waar ook United over een sterke verdediging bleek te beschikken met op goal een keeper die ook niet van plan was de bal zomaar in zijn doel te laten. De laatste pass kwam vaak net niet aan en de eerste helft werd Vesdo ook niet gevaarlijker dan een paar schoten van Stijn, Kevin, Ben en Jan Jaap.

0-0 met de wissel, beide teams wisten wat ze te doen stond. De eerste echte grote kans van de wedstrijd kwam voor United, waar via een scrimmage Jelle een heldendaad verrichtte en de bal van de doellijn werkte. Vesdo kwam meer onder druk te staan en loerde op de counter, waarmee het bewezen heeft dit seizoen dodelijk te kunnen zijn. De United supporters werden de mond gesnoerd nadat Jan Jaap de bal vol in het kruis schoot na prachtig voorbereidend werk van Kevin. De Vesdo fans lieten van zich horen. 1-0. Een paar minuten later werd het zelfs 2-0. Ben kreeg de bal aangespeeld rond het keepersgebied, draaide eerste naar zijn linker been en met een snelle kapbeweging speelde hij zichzelf vrij om met zijn rechts via de lat de 2-0 binnen te schieten. Het werd ineens akelig stil bij het grootste gedeelte van de toeschouwers op de tribune. Nu moest Vesdo dit nog vol zien te houden. United werd gevaarlijker en Vesdo stond met de rug tegen de muur. Schoten werden gekeerd door goalie Jeffrey, soms zonder dat hij dit door had en ook een geblokt schot dat over hem heen viel werd met de vingertoppen over de lat getild. Toch vond United met nog 10 minuten op de klok de aansluitingstreffer toen een scherpe voorzet bij de 2e paal werd binnengetikt. Het Vesdo publiek hield het niet meer uit van de spanning. Voetballen was niet meer mogelijk, United zette veel druk dus moest Vesdo de lange bal van achteruit hanteren. Dit vaak zonder resultaat. Toen Nick de bal onderschepte en tot een snelle counter wilde overgaan werd hij vies onderuit gehaald door een United speler. Deze kreeg hier echter geen kaart voor. Met nog een paar minuten op de klok werd over gegaan tot tegenhouden, de voorsprong bewaren. Nick ging na de charge op zijn benen het veld uit en Jan Jaap kwam nog voor hem in de plaats. Een uitgespeelde kans kreeg United niet meer. De laatste seconden tikte voorbij terwijl Kevin en Stijn de bal in de hoek van tegenstander hielden. Jan floot voor het einde van de wedstrijd en Vesdo 2 mag zich bekerwinnaar noemen.

Al met al weer een mooi seizoen gedraaid, waar helaas opnieuw geen kampioenschap kon worden gerealiseerd. Met een 2e plek in de competitie en de bekerwinst mag de ploeg zich overigens gelukkig prijzen.

Bij deze wil ik nog alle invallers bedanken die dit seizoen hebben meegedaan.

Tot volgend seizoen!