Biljarten, maandag 28-01-2019

Verslaggever: Rikwin van Zanten

Zomaar een maandagavond in januari bij OEK

 

Het is donker , grauw en grijs, de wind is koud, kortom niets te zoeken buiten. Gelukkig is het binnen beter vertoeven en dat komt mooi uit want er wordt deze week weer volop biljart gespeeld bij OEK.

Na een warm welkom namens de organisatie door Mirko, vergezeld door Erwin en John, gaan we van start. Deze avond worden we keurig voorzien van een natje en een droogje door Wil Linting en Tonnie Ligthart, complimenten alom.

Poule 6 start ook deze avond, deze zelf ontworpen poule werkt zijn wedstrijden de gehele avond af in het voorcafé op biljart nummer 4. Titelhouder Michel van der Wardt wordt gelijk stevig aan de tand gevoeld door zijn  uitdager Bas Buchwaldt, het werd gelijk de spannendste wedstrijd van de avond waarbij van der Wardt ontsnapt en Buchwaldt de winst laat glippen. Buchwaldt komt deze klap niet meer te boven en staat dan ook na de 1e avond troosteloos onderaan met 0 punten. De “ immer rustige “ Rene Weijers staat boven hem met 2 punten. 4 Man met 4 punten waarbij debutant Jacco Kouwenberg gelijk start met een moyenne van 148 % dus die zal er dinsdag wel een paar meer mogen maken. Naast de eerder genoemde voetbaltrainer van Vesdo staan hierbij ook nog “ patatboer “ Michiel Admiraal en gymdocent Willem de Vries.

Dan poule 9, welke nu al voor de 2e keer in actie kwamen dit toernooi. Niels Wenker eindigt hier toch wel enigszins verrassend onderaan met 0 punten, wellicht komt dit doordat Niels meer geoefend heeft met zwemmen dan met biljarten de laatste tijd. De 5e plaats is voor de kampioen van 2017, dit is Daan Rus, 4 punten met een moyenne van 78% zijn cijfers welke niet bij een oud-kampioen passen maar vader Ard is allang blij dat hij zijn pupil weer wat vaker in de ogen kan aankijken. “Good-old “ Jan de Vries verzamelde 6 punten en komt daarbij op de 4e stek, verliest hierbij wel het “ kampioenschap van ’t Vierkant “ van zijn buurman Ard Rus, welke 2e werd met 8 punten. De Vries zwaait t/m Goede Vrijdag niet meer naar Rus als hij voorbij loopt! De sympathieke Frans Adrichem eindigde op een 3e stek eveneens met 8 punten. Poulewinnaar, en dus de eerste finalist welke bekend is, is ART geworden oftewel Anton Rentenaar, de onlangs voor zijn zelf begonnen hovenier verzamelde 10 punten en mag zich komende zaterdagmiddag wederom melden op de Schagerweg 30B.

Dan poule 11 welke overloopt van “ biljartervaring “ met mannen als Cees Nobel, Jaap van Dijk en Henk van Butselaar en toch ook wel een beetje Ronald Koster, vergeleken met hun, zijn Jeffrey Ehrensperger en Rikwin van Zanten “ broekies “. Deze “ broekies “ moesten dan ook dit biljartgeweld voor hun dulden waarbij van Zanten de onderlinge  ontmoeting met de voormalig Vesdo 1-goalie, ternauwernood wist te winnen. Ook hier dus 4 man met 4 punten, Cees Nobel heeft het nog net het  beste gedaan en staat daarom bovenaan, zeer knap van de oudste deelnemer van het toernooi, hij had zelfs nog even tijd om een mop te vertellen, iets met een olifant.  Jaap van Dijk staat 2e, volgens velen staat  de voormalig “ spermakoning”, te laag ingedeeld wordt hij nu al door velen getipt als  titelkandidaat, eerst de poule maar overleven. Ronald Koster staat voorlopig 3e, de altijd goedgehumeurde en scherp analyserende Koster begon wat onwennig maar raakte steeds beter in zijn vertrouwde vorm. Henk van Butselaar bewees dat hij, buiten een tennisracket, ook goed met een keu kan omgaan.

Als laatste poule 15, die ook wel de “invallerpoule” wordt genoemd, maar liefst 4 afberichten omdat er per abuis een doordeweekse zaalvoetbalwedstrijd, over het hoofd werd gezien. Gelukkig waren Rob de Nijs, Pieter Veldhuis, Sandra Weij en Ruud Stoop bereid gevonden om te poule weer compleet te maken samen met John de Putter en Jan-Bart van Duinen. Rob de Nijs danste de hele avond gisteren, met mooie salsabewegingen maneuvreert hij zich door deze poule heen tot nu toe, maar ook, de voor vele onbekende, Jan Bart van Duinen danst aardig in de pas met eveneens  6 punten. Pieter Veldhuis staat vooralsnog op plek 3, de gortdroge drummer vertelde nog wel vol  trots dat hij naar een concert gaat van Phil Collins. Kersverse Zandtemmer John de Putter staat 4e met 2 punten, zoals altijd, keurig in pak gekleed maar zijn kleren waren beter verzorgd dan zijn spel. Sandra en Ruud wachten beide nog op hun eerste overwinning. Weij, samen met Karin Wenker de enige vrouw binnen het 90 koppige deelnemersveld, zocht nog duidelijk naar ritme. Stoop daarentegen meldde al gelijk naar zijn eerste verliespartij zich compleet te focussen op 2020, tjonge jonge jonge….

Zo kwam er omstreeks 00:30 uur  een einde aan deze mooie biljartavond, goed voor mekaar, vertrouwd, sportief en vooral weer heel gezellig dat is wat “ zomaar een maandagvond in januari bij OEK “ zo uniek maakt, dit kan ook echt alleen maar in Schagerbrug !

Hopelijk volgen er deze week nog meer van deze avonden, maar gezien de diverse affiches in de verschillende poules zou dat  zomaar kunnen…..

 

Rikwin

Tussenstanden biljartkampioenschap 2019 (https://www.molentochtschagerbrug.nl/pg-26555-7-100427/pagina/biljart_2019_tussenstand.html)