Biljarten, woensdag 30-01-2019

ingevoerd op 01-02-2019

 

Weer geen succes…

Is het mogelijk vanuit geslagen positie nog terug te keren in het immer van spanning zinderende librekampioenschap van Schagerbrug? Tijd voor een onderzoek…

Eerste voorwaarde is uiteraard in geslagen positie te komen en dat was mij tijdens de eerste speeldag uitstekend gelukt. Met drie nederlagen – de ene nog meer verdiend dan de andere – was er een perfecte basis gelegd voor mijn onderzoeksexperiment. Nu nog zien of er een Houdini-achtige ontsnapping mogelijk was tijdens de tweede speeldag. De kansen daarop verwaterden al in de eerste partij, waarin Sandra Weij na een eveneens matige eerste dag plotsklaps het niveau bleek te halen waarmee Raymond Ceulemans 35 keer wereldkampioen werd. 

Weliswaar keerden de kansen met een succes tegen de zwaar teleurgestelde Pieter Veldhuis, wiens lage moyennepercentage op de barometer overigens aardig in de buurt kwam van zijn genuttigde alcoholpercentage. Na een winstpartij tegen de op de tweede speeldag weinig fortuinlijke Rob de Nijs zijn voor een geslaagd experiment nu voor de zaterdag vijftig verhinderingen van andere deelnemers nodig en dat lijkt een tamelijk utopisch vooruitzicht. Hoewel het van vele biljarters die het (net) niet haalden het meest gehoorde excuus was: “Ik kan zaterdag toch niet…” 

Terechte winnaar werd Jan Bart van Duinen, de jonge hond die in deze van vier (!)

invallers voorziene poule ongeslagen bleef en daarmee in de voetsporen trad van de eeuwige jonge hond Peter Buik die eerder al de maximale buit van twaalf punten binnen harkte. 

Spanning was er volop in poule 2, waar Piet Morsch met ‘slechts’ zeven punten winnaar werd. Boezemvrienden Marcel Zomerdijk en Tim Wenker legden beslag op de plekken twee en drie, maar hadden een in hun ogen valide excuus. Laatstgenoemde had het idee dat biljart 1, toch het centre court van deze Schagerbrugger feestweek, totaal niet waterpas stond. Zomerdijk bromde iets in de lijn van ‘Ze gaan natuurlijk weer voor het goedkope’, maar het duo is er volgend jaar natuurlijk gewoon weer bij. Voor mijn voornoemde experiment was het in ieder geval onhandig dat in deze poule alle zes deelnemers ‘op een zakdoek’ eindigden met voor de laatste nog altijd vijf punten. Ze gaan me dus bij de afmeldingen nog ruimschoots vooraf. Winnaar Morsch was duidelijk in zijn nopjes met zijn winst en wreef dat de eveneens politiek geëngageerde Wim Vonk nog even in. Op een hier niet voor publicatie geschikte vraag was het antwoord in ieder geval duidelijk: “Ik denk het wel, het is immers alweer 24 uur geleden.” En dat ging niet over het geven van een rondje…

De Vesdo-voorzitter zag in zijn poule Bart Dignum net tweede worden en die kaapt daarmee vermoedelijk net een finaleplek weg voor de neus van de markante preases. Winnaar werd Dimitri van Haneghem, die vervolgens vol trots met het uitslagenblad mocht poseren. De finalist wist daarbij ook nog eens zijn moyenne in lijn te houden met de verwachtingen en dat biedt hem in tegenstelling tot andere kandidaten in de eindstrijd misschien een licht voordeel. Hij noteerde gisteren bij de bookmakers € 2.30 als eindwinnaar van het toernooi.

 

Bij onder meer Unibet is echter ook Jaap van Dijk één van de favorieten en dat doet mij deugd. De kleine levensgenieter was misschien niet mijn beste zaalvoetbalcoach ooit, maar met afstand de leukste en gezelligste. Met tien punten klopte hij Ronald Koster en Henk van Butselaar, maar eerstgenoemde haalt zeker wel de eindstrijd. Over het teleurstellende optreden van Rikwin van Zanten en Jeffrey Ehrensperger kunnen we kort zijn. De Ajax-dip heeft ook dit duo zwaar parten gespeeld. Ze waren in ieder geval wat sneller bij de tafel voor hun doorgaans weinig succesvolle stoten dan Cees Nobel die iedereen nog wel graag van advies wilde voorzien: “Mag ik het nog een keer zeggen?”

Marcel Koster (zelf laatste in de door Dimitri van

Haneghem gewonnen poule): “Nee dat mag je niet!”

Kortom, het was toch weer mooi om mee te doen. Mirko, die het op de foto rechts nog weer eens uitlegt wat er moet gebeuren, bedankt voor je invalbelletje. Samen met Erwin, John en de mensen van OEK en al die anderen maken jullie er toch altijd weer een topweek van!

 

Bekijk hier de tussenstanden (https://www.molentochtschagerbrug.nl/pg-26555-7-100427/pagina/biljart_2019_tussenstand.html)