Anton Rentenaar de nieuwe kampioen

ingevoerd op 03-02-2019

Finale dag Biljarttoernooi

 

Rond 12:30 kwamen de deelnemers binnen druppelen met gespannen koppies want ja vandaag moest het gebeuren. Het is niet zomaar wat om op zaterdag nog te mogen spelen, al deze matadoren van het groene laken hebben er al een slopende week op zitten. Na een kop koffie maakte Mirko de vijf poules bekend en klokslag 13:00 uur gingen de eerste partijen van start op jacht naar de felbegeerde titel. Op biljart 1 speelde Piet Morsch tegen Ger Groot, het was geen makkelijke klus om de nieuwkomer Ger te verslaan want hij stond ijzersterk te spelen maar uiteindelijk wist Piet in de 26ste beurt de winst binnen te halen. Op biljart 2 wist een rustig spelende Peter Buik het avond mens Jaap Bregman van zich af te houden in 23 beurten. Bij biljart 3 werd de strijd gestreden door Bart Dignum en Willem de Vries ook deze partij duurde 23 beurten en de winst ging uiteindelijk naar Willem. Tafel 4 werd door de jeugd bemand dit was een indrukwekkende partij Merten Wolthuis rekende in 15 beurten af met Jan Bart van Duinen. De overgebleven kandidaat van de Koster clan mocht het opnemen tegen Gerard de Boer. Ronald maakte in beurt 2 een serie van 5 caramboles maar kreeg daar Gerard niet mee van zijn stuk, koelbloedig hengelde Gerard de winst binnen in 25 beurten. Dit drukken van zijn gemiddelde heeft Gerard tot kunst verheven dus zal hij nooit omhoog gaan in moyenne. Anton Rentenaar verloor zijn partij tegen Jaap van Dijk. Dimitri van Hanegem maakte er een show van tegen Jan Meijering slechts 14 beurten had Dimitri nodig om Jan te verslaan. Frank Verkaar werd verslagen door Jan Boontjes terwijl Jack Kruijer overklast werd door Jos Beers. Als je van kunst stoten houd is het zeker de moeite waard om de partijen van Paul Dignum te bekijken hij versloeg Theo Groot in 19 beurten met een aantal zeer onwaarschijnlijke caramboles. De eerste ronde zat erop iedereen had een partij gespeeld dus de verliezers konden zich geen fouten meer veroorloven. Michel van de Wardt was binnen gekomen om zijn poule maat Willem wat mentale steun te geven in de vorm van een paar lekkere biertjes naar binnen te werken, dit had hij beter niet kunnen doen want Willem ging zijn tweede partij gelijk de boot in tegen Anton.  Peter won ook zijn tweede partij Dimitri was het slachtoffer van de sterk spelende Peter. Toverbal expert Paul rekende af met Ronald. Zo werkte iedereen zich naar het eind van de middag om de finale plaatsen te halen. Op tafel 1 drukte Jos zijn neus aan het venster als groot kanshebber op de finale, zijn partij tegen Piet was een plaatje 13 beurten slechts om zijn 38 caramboles te maken.

De strijd van de middag leverden de volgende vijf poule winnaars op : Jaap van Dijk, Paul Dignum, Peter Buik, Merten Wolthuis en Jos Beers. Anton was als beste tweede ook verzekerd van een plaats in de finale avond. Poule 1 bestond uit Jaap, Paul en Anton en Poule 2 Jos, Peter en Merten.

Tot zover had Peter een solide tournooi gespeeld maar tegen de sterk spelende Jos moest hij toch het hoofd buigen. Anton en Jaap maakte er een mooie strijd van, beide moesten nog 1 punt bij beurt 20 om er vervolgens de spanning in te houden, pas in beurt 25 pakte Anton de winst. Vervolgens worstelde Jaap in zijn partij Paul wanhopig om overeind te blijven maar Paul toverde in 11 beurten de meest waanzinnige ballen op tafel. Jaap was uitgeschakeld en ook Peter verloor zijn tweede partij tegen Merten die het in 16 beurten uitmaakte. Uiteindelijk beet Merten zich stuk op Jos die met een serie van 10 en twee series van 8 en twee series van 6 in negen beurten uit was. Anton wist Paul te verslaan dus de finalisten waren bekend. Er werd een pauze ingelast om nog wat loten te verkopen om daarna de partijen om de plaatsen vijf/zes en drie/vier te spelen. Peter wist plaats vijf binnen te halen want Jaap kwam te laat uit de startblokken. Wonderboy Paul ging gewoon door met zijn toverballen en pakte zo de derde plaats ten koste van Merten.

Nog een pauze volgde om de verloting te doen onder de bezielde leiding van Jaap Ligthart en Piet Morsch. Er gingen weer mooie prijzen over tafel en de stemming zat er goed in. Na de verloting kon de finale beginnen. Onze vertrouwde scheidsrechter Gerard stond weer klaar in vol ornaat, dit blijft een mooie verschijning een finale waardig. Jos en Anton speelde beiden een mooie partij en het was bloedstollend spannend. In beurt 16 moest Jos nog vier caramboles maar na een serie van 3 liet hij het liggen. Anton moest ook nog maar 1 carambole en liet er geen gras over groeien, in alle rust maakte hij zijn laatste punt en kon zich kampioen laten kronen. Al met al weer een mooie kampioen 2019.

Al met al weer een prachtige finale dag , alles strak geregisseerd door Mirko en Erwin. En de Oek crew Peter en Huub hadden de verzorging van de inwendige mens goed voor elkaar. Tony liep regelmatig een rondje met heerlijke hapjes en snackbar boer Hoeve ronde het geheel af met een schaal snacks. We kunnen terug kijken op een mooi toernooi. Op naar volgend jaar.

 

W. Linting