Biljarten zaterdag 25 januari 2020

Verslaggever: Rikwin van Zanten

Dit jaar een klein jubileum, er wordt voor de 35e keer een biljarttoernooi gespeeld in de kroeg, voorheen Wapen van Zijpe, tegenwoordig Onze Eigen Kroeg. Een bont gezelschap van jong en oud gaan met elkaar de strijd aan op het groene laken. Opkomst dit jaar wel wat minder maar dat maakt de pret er niet minder om. Doordat er daadwerkelijk  minder deelnemers waren werd er de 1e zaterdagmiddag niet gespeeld waardoor zaterdagavond de première zich aandiende. 4 Poules mochten er beginnen, te weten poule 2,9,10 en 11.

Te beginnen met poule 2, deze poule barst bijna uit zijn voegen van biljartervaring, grotendeels spelende op het centercourt, worden er diverse hoge series op het laken neer gelegd. Tim Wenker gaat na de 1e avond fier aan de leiding met 6 punten, thuis er momenteel een baan  bij omdat vrouw Karin in de lappenmand zit met een nieuwe knie, maar daar was zaterdag niets van te merken. Jaap Ligthart en Eyo Wiersema staan 2e en 3e met allebei 4 punten. De onverwoestbare Ligthart weet toch iedere keer het publiek weer te vermaken met zijn oogstrelende spel. Voormalig uitbater Eyo heeft ook 4 punten verzamelt maar met een iets lager moyenne staat hij 3e, leuk om te zien is dat Eyo nog steeds heel veel plezier heeft in het spelletje en ook altijd oog heeft voor de spelers op de andere biljarts en ook luidkeels lachend laat weten als er een enorme misser wordt geplaatst of een prachtig punt. Houtbouwer Fred Baas staat met 2 punten op een 4e stek, net voor “ Don “ Leo Schager, ook 2 punten maar een lager moyenne, Schager speelde ver onder zijn kunnen, iets wat hem vroeger op het voetbalveld nooit overkwam. Gert Bloemen sluit de poule met 0 punten, de voormalig medewerker van het Wapen van Zijpe maar ook oud handballer van HVS, beloofde beterschap voor de 2e avond.

In poule 9 geen puntloze spelers, al is het schamele ene puntje van Cor Rampen niet echt veel, Carla kwam hem later op de avond nog wel steunen maar het mocht niet baten. De 5e stek is voor Stef Sneekes met 2 punten, Stef kreeg van de  organisatie een wildcard voor deelname maar stelt tot op heden zeer teleur. “Droogkloot “ Pieter Velthuis staat 4e met ook 2 punten met een net iets hoger moyenne dan Stef. Theo “ Buitenvaert “ Groot staat  3e met 3 punten, de sympathieke voorvechter van meer nieuwbouw in het dorp, verdeelde het mooi deze avond, 1 keer winst, 1 keer gelijk en 1 keer verlies. De 2e plek is voor John de Putter met 4 punten, John gaf aan dat hij dit jaar geen supporter is van PSV, het schijnt dat hij dit jaar kiest voor Helmond Sport, uiteraard blijft Vesdo zijn trots. Over trots gesproken, Henk Bakker, dat was hij hoor, vooral op zich zelf, maar dat mag ook, 6 punten dus koploper. Het schijnt dat hij zelfs zijn keu mee naar bed heeft genomen want dat ding verricht wonderen…..

Nou dan poule 10, deze samengestelde vriendenpoule werd al gauw een “ matennaaierijpoule “.  Met matennaaier Mark Meijering voorop, eerst vernederd hij Dennis Moerland in 8 beurten  om vervolgens zijn 2e partij maar 1 carambole te halen om de boel een beetje te drukken. 4 Man met 4 punten  waarbij Meijering met een moyenne van 145 dus bovenaan staat maar die mag er donderdag gelijk 3 meer maken. Marcel Kok staat 2e, de kersverse Schoolstraatbewoner speelt wel verreweg het meest verzorgende biljart van zijn poule. Rikwin van Zanten staat 3e met een moyenne van 115%, de goede ondergrond bij Peetoom vandaan legde hem zeker geen windeieren. Bandstoter Dignum heeft ook 4 punten verzamelt, met een de hoogste serie van het zooitje, 8 wel te verstaan, hiermee legde hij de basis voor een goede uitgangspositie voor komende donderdag. Jeffrey Ehrensperger staat 5e met 2 punten, de hele avond gesteund door stiefvader Ad maar Jef wilde het liefst zijn keu in tweeën breken, gelukkig heeft hij dat niet gedaan anders kon hij donderdag wederom zijn keu niet vinden. Dennis Moerland staat onderaan met 0 punten, een letterlijke quote van deze marineman was deze avond : “ Ik zie het niet hoor ik stoot maar wat “ partner Natasja schudde het hoofd alsof ze dat vaker had gehoord….

Als laatste poule 12 waarbij de oudste deelnemer onderaan staat, Cees Nobel, dit doet hij overigens wel met 2 punten maar met een moyenne van 81% kom je niet verder, ik denk dat de oorzaak is dat Cees nog geen mop heeft verteld. Eveneens 2 punten, maar met moyenne van 91, heeft Peter Jan van der Waal, de sympathieke Schagenees  heeft het ook weleens beter gedaan. De 4e stek is voor Ronald Koster, Ronald was opvallend stil deze avond, terwijl hij wel de meeste  beurten heeft  gemaakt in zijn poule! Johan Bos staat 3e met ook 2 punten maar de keurige 100 % moyenne brengt hem naar voorlopig het brons, al heeft hij zelf liever rubber. Hardloper Arjan Bakker staat 2e , de voormalige voetbalcoach van de Schagen-vrouwen won 2 van 3 partijen en heeft dus 4 punten. Koploper met 6 punten is Jan Blaauw ( met 2 A’s ), Jan geniet sinds kort van zijn pensioen en heeft een biljart laten plaatsen in zijn huis, nou dat konden we direct merken, met een moyenne van 160% dendert hij door de poule heen. Tsja  als je de ballen nu wel op de tafel weet te houden dan ligt er heel misschien wel een titel in het verschiet.

Tot slot nog even een compliment naar de dames Ligthart en Linting voor de goede zorgen. We werden keurig verzorgt met een hapje en een drankje. Toernooidirecteuren Helwig en van der Wal hadden de leiding ook “ ouderwets “ weer in goede handen.

Proost, op een mooie biljartweek!

Rikwin

klik hier voor de tussenstanden 2020 (https://www.molentochtschagerbrug.nl/pg-26555-7-100427/pagina/biljart_2020_tussenstand.html)