Biljarten donderdagavond 2 februari

Verslaggever: Rikwin van Zanten

Op deze avond kwamen voor de 2e keer de mannen van de poules 1, 6, 10 en 13 aan de beurt.

In poule 1 gaat  Gert Bloemen naar de halve eindstrijd op zaterdagmiddag. De voor, Jan de Graaf, ingevallen oud conciërge van de vroegere Nobelschool, won deze poule met 10 punten. Hierbij liet hij Tim Wenker net achter zich welke op 8 punten bleef steken. Wenker klaagde wel veel bij de arbitrage door continue door de hele kroeg heen te schreeuwen : “ scheidsrechter, scheidsrechter “. Ruud Kaag werd 3e in deze poule met 6 punten, de oud doelman van Vesdo 1 had er wel voor gezorgd dat het scorebord op biljart 1 weer goed te bedienen was deze avond. Keukoning Gerard Rietveld vergaarde 4 punten en werd 4e. Ex-uitbater Eyo Wiersema haalde ook 4 punten maar met een net  iets lager gemiddelde. Oud winnaar Henk van de Munnik eindigde, ook met 4 punten, op de laatste plaats in deze poule.

Dan poule 6, hier was de spanning vele malen groter, als de winnaar “maar “ 8 punten heeft dan geeft het al aan dat de verschillen in de top, niet groot waren. De sympathieke Piet Rentenaar kwam niet verder dan 2 punten en eindigde hier op de laatste plek, de 5e plek was voor  Cees Nobel, de praatgrage maar ook zeker gezellige inwoner van de Burgemeester van Doornstraat vergaarde toch wel 5 punten. 4e Werd Jan de Vries met 6 punten en daar was hij zeer content mee, toch weer een vaantje, hij zal er al wat hebben want hij speelt al wat jaartjes mee. Toen werd het spannend, het gelijke spel van Jilles de Visser, was een dure, want anders had hij zeker kans gemaakt op de eindoverwinning in deze poule, nu bleef hij jammerlijk steken op de 3e plaats. Zo blijven er dus nog 2 mannen over welke allebei 8 punten haalden, namelijk Roel Veenstra en Jan Meijering. Veenstra, overigens net uitgezwaaid bij de ijsclub na jarenlang in het bestuur te hebben gezeten, had alleen een iets lager moyenne dan Meijering. Zo mag Jan, o.a. samen met broer Bert zaterdagmiddag een gooi doen naar de titel en zo proberen een plaatsje op de wisselbeker te bemachtigen, wat overigens zijn zoons Mark en Menno al gelukt is.

Poule 10 werd gedomineerd door Wil Linting, met 12 punten en een moyenne van ruim 129 is hij onder de” bookmakers” 1 van de favorieten voor de titel voor komende zaterdag, afwachten is of Wil met deze druk kan omgaan. Op een keurige 2e plaats met 10 punten, en dus ook wel vrijwel zeker van een halve finaleplaats, is debutant Daan Rus, dat tafelbiljart thuis werpt nu al zijn vruchten af, vader en personal coach Ard zag het allemaal gebeuren en liep zo trots als een pauw door Ons Eigen Kroeg heen de hele avond. Daarna volgde er 3 heren met 4 punten, echter had  Rikwin van Zanten het hoogste moyenne, van Zanten herstelde zich knap, na de slechte start zondagmiddag, door nu Marcel Kok en Merten Wolthuis binnen de 20 beurten van het laken af te spelen. Merten eindigde dus nu als 4e en Marcel als 5e. De eerder genoemde, oud-winnaar Mark Meijering eindigde onderaan, Mark verkondigde dat hij zich richt op 2018, aangezien hij komende zaterdag toch niet kon…..

Dan als laatste, poule 13, debutant Luuk Mettes eindigde hier onderaan met 1 punt, al moet gezegd worden dat dat ene punt wel op een prachtige manier tot stand was gekomen, hoe dat was gegaan….? Tsja, daar had je bij geweest moeten zijn, anders vraag je het even aan Menno Meijering, die werd overigens 5e met 4 punten. De coach van Vesdo 3 had het dit jaar ook niet helemaal maar zoals eerder vernoemd, hij heeft toch al een keer gewonnen. Nog een debutant in deze poule en dat was Jack Bruin, ik zou zeggen verdienstelijk, aangezien er toch 7 punten gehaald zijn. Schatgraver, Jasper Leek werd 3e met ook 7 punten. Jasper vertelde dat hij het spelletje nog niet zo goed beheerst als vader Ben en opa Cees, maar veel plezier had hij zeker. Cor Rampen werd 2e met 8 punten maar met “ slechts “ een moyenne van 102 zal hij zaterdag niet in de halve finale spelen. Winnaar in deze poule werd Ronald Koster met 9 punten en dat is knap, zeker omdat dit gecombineerd werd met een moyenne van slechts 80! “ Ik speel gewoon tactisch slim” vertelde Ronald na afloop, dit kunnen we alleen maar beamen.

Rest mij nog te zeggen dat de organisatie en bediening deze avond weer goed voor mekaar was. Ik zou zeggen tot zaterdag allemaal, want dat de vonken er van af gaan spatten dat staat wel vast, aangezien er al heel wat gevestigde namen bij de laatste 20 staan.

Rikwin van Zanten