Biljarten, zaterdag 03-02, Finaledag

Vesdotrainer Michel vd Wardt pakt kampioenschap op magistrale wijze

  • biljart 12
  • Biljart 11
  • biljart 13
  • biljart 14
  • bil;jart 15

Verslaggever: Wim Vonk

 

Tegen de klok van één uur betreden de 20 beste biljarters van het dorp het pand van Ons Eigen Kroeg, uiteraard allemaal stiekem hopend: ”deze jongen staat vanavond met de beker met de grote oren op het toneel!”.  De mannen spelen eerst in 5 poules van 4, waarbij al spoedig blijkt wie er over de sterkste zenuwen beschikt. Deze poules worden gewonnen door Gerard Rietveld, Michel vd Wardt, Jan de Vries Sr, Ruud Stoop en Erik Kaag. Als ”beste tweede” wordt Arie Boontjes aan dit vijftal toegevoegd om tot de benodigde 6 ”finalisten” te komen.

Ook hierbij blijkt hoe vreemd het kan lopen in de edele biljartsport. Vier van de zes spelers die het avondprogramma halen, hadden zich als ”beste tweede” geplaatst voor de zaterdag. Uiteindelijk mogen Ruud Stoop en Jan de Vries Sr strijden om de 5de plaats. Op basis van mazzel en klasse beslist vader de Vries deze strijd in zijn voordeel, terecht applaus opeisend van het publiek voor deze prestatie.

In de strijd om de derde plaats wint Molentocht kantine-topper Arie Boontjes het van Erik, de jongste telg uit de Kaag-dynastie. In de door-de-weekse poule was Erik oppermachtig, getuige het feit dat hij die fase met 6 overwinningen afsloot. Nu moest hij zijn meerdere erkennen in Arie, die een extra knappe prestatie leverde omdat hij het moest stellen zonder zijn mental coach Gerard de Boer, die ziek aan huis gekluisterd was op deze finaledag.

De Grote Finale werd dus een strijd tussen Gerard Rietveld en Michel vd Wardt, onder leiding van top-arbiter John de Putter. De enthousiaste Vesdo-trainer werd de hele finaledag bijgestaan door zijn poulegenoot van maandag/woensdag, Willem de Vries. Kenners stelden vast dat dit het grote verschil maakte, waardoor Michel op deze dag al zijn wedstrijden in winst wist om te zetten. De kenners zagen hoe mental coach de Vries vanaf de zijkanten aanwijzingen gaf over de temperatuurverdeling op het groene laken, waarna de kampioen vliegensvlug zijn stootbeelden aanpaste. Ook opvallend was dat de coach tijdens wedstrijden van zijn pupil zijn alcohol-inname-tempo verlaagde naar 1 bier per kwartier. Als dank zorgde Michel vervolgens dat hij zijn 30 caramboles binnen dat kwartier op het bord had staan. Maar dit terzijde. In deze grote finale nam Gerard een kleine voorsprong, die na 10 beurten met een paar knappe series werd weggepoetst door Michel. Vervolgens ging hij d’r-op-en-d’r-over om vervolgens met een eindstand van 30-24 te zegevieren in 12 beurten!! Dat betekent dat hij er volgend jaar 41 mag maken want ook dan krijgt hij een wild card als trainer van Vesdo. Binnenkort starten de besprekingen voor een meerjarig contract om hem zo lang mogelijk zijn wild card te bezorgen.

Verliezend finalist Gerard ging evengoed met een big smile op huis aan, met onder zijn armen 2 hoofdprijzen uit de verloting. In zijn speech bedankte Michel terecht de organisatoren en de OEK-crew, die wederom zorgden voor een fantastische biljartweek.